DEPARTAMENT CONTRA ELS ABUSOS EN EL SECTOR AUDIOVISUAL I DE LES ARTS ESCÈNIQUES DE CATALUNYA

Banner Dpt contra abusos

QUÈ

L’Acadèmia del Cinema Català, amb el suport de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, crea el primer Departament d’atenció i prevenció dels abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques a Catalunya.

 

PER QUÈ

Aquesta iniciativa neix després de la detecció d’aproximadament 150 casos d’abusos comesos en institucions públiques i privades del sector, comunicats a advocades, psicòlogues i periodistes, dels quals menys d’un 10% acaben en denúncia. La por de les víctimes a ser revictimitzades, la falta d’assessorament especialitzat amb què es troben i, en moltes ocasions, la solitud i/o la no identificació de la situació d’abús patida, han motivat la creació del nou departament pioner a tot l’Estat i també en l’àmbit europeu. 

 

AMB QUINS SERVEIS

1. ATENCIÓ JURÍDICA I PSICOLÒGICA

648 526 848 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

Atenció telefònica els dimecres de 10h a 14h. Per whatsapp i/o email, resposta abans de 48h.
Línia i email obert per acollir demandes de qualsevol persona resident a Catalunya que hagi treballat o treballi en l’àmbit audiovisual o de les arts escèniques, en qualsevol dels seus departaments o oficis, i que hagi estat víctima d’assetjament o abús, incloent assetjament sexual, abús de poder i humiliació per raó de gènere, orientació sexual, raça, religió o edat. S’acceptaran també denúncies anònimes, tant de víctimes com de testimonis, i casos en els quals els delictes hagin prescrit, atés que els delictes sexuals a Espanya prescriuen molt d’hora i les víctimes d’abusos continuen requerint l’acompanyament en la reparació.
L’assistència a les víctimes, a càrrec d’una advocada i una psicòloga especialitzada en abusos consistirà en:

 • Diagnòstic i assessorament inicial. Sessió conjunta gratuïta a càrrec d’una psicòloga i una advocada especialitzades en abusos. S’ofereix la possibilitat de fer aquesta sessió online per a les persones que no puguin desplaçar-se fàcilment.

 • Acompanyament i seguiment per iniciar el recorregut penal i psicològic, tant a través de serveis d’atenció públics, com els oferts per les associacions i els privats.

 • Teràpia grupal opcional. Si s’escau, també connectarà a les víctimes amb teràpies grupals que contribueixin a la seva restauració.2. PREVENCIÓ

En l’àmbit de la prevenció, l’Acadèmia del Cinema Català, a través d’una Comissió de la qual formen part Dones Visuals i l’AADPC, treballarà en:

 • PROTOCOL ESPECÍFIC PER A L’AUDIOVISUAL, públic i que abastarà tant l’àmbit formatiu com l’àmbit laboral. L’elaboració del protocol es farà de la mà de les Conselleries d’Igualtat i Feminismes i de Cultura de la Generalitat de Catalunya, organismes amb les competències per implementar-lo des de l’àmbit laboral fins al de l’atorgament de subvencions.
  També s’establirà contacte amb la resta d’administracions competents per a la difusió del protocol als principals centres de formació en audiovisuals i/o arts escèniques de Catalunya.

 • FORMACIÓ I SENSIBILITZACIÓ. A través de formacions específiques sobre abusos en l’àmbit audiovisual i de les arts escèniques, per a professionals de la psicologia i l’educació social, tant de l’àmbit públic com del privat. També es preveuen xerrades obertes als i les professionals del sector i als alumnes de centres d’educació en cinema, audiovisuals o arts escèniques.3. OBSERVATORI

La tasca d’atenció i seguiment dels casos comunicats no només per les víctimes sinó també per persones que han estat testimonis d’abusos i assetjaments ha de permetre al Departament una sistematització de dades en aquests moments innexistent, segregades per gènere, orientació sexual, classe, origen ètnic o àmbit territorial, entre d’altres variables i la visibilització d’una realitat amagada.

AMB QUINES COMPLICITATS

 • AJUNTAMENT DE BARCELONA. El Departament contra els abusos de l’Acadèmia del Cinema Català compta amb el suport econòmic de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona. A més, el suport de l’Ajuntament de Barcelona es reforçarà a través de la creació de canals directes amb els Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) de l’Ajuntament de Barcelona de manera que les víctimes no es perdin en el camí i puguin rebre  atenció psicològica i assessorament jurídic gratuït.

 • DIPUTACIÓ DE BARCELONA. L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona és la segona administració que dóna suport econòmic al departament contra els abusos de l’Acadèmia. 

 • GENERALITAT DE CATALUNYA. El protocol s’elaborarà de la mà de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes i de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de les quals volem aconseguir la implantació del protocol de prevenció en el sector, tant en l’àmbit professional i empresarial com en el formatiu. 
  La col·laboració de la Conselleria també ens permetrà acompanyar les víctimes fins als serveis gratuïts d’atenció psicològica, legal i social que s’ofereixen fora de la ciutat de Barcelona a través de  l'Institut Català de les Dones i els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD).

 • SÍNDIC DE GREUGES DE CATALUNYA I SINDICATURA DE GREUGES DE BARCELONA. L'Acadèmia treballarà conjuntament amb els dos síndics en els casos que apuntin a institucions autonòmiques o entitats privades l’activitat de les quals tingui finançament públic (Síndic de Catalunya), així com a institucions municipals o escoles de la ciutat de Barcelona (Sindicatura de Barcelona). En aquesta línia l’Acadèmia és ja part del grup de treball sobre assetjament i abusos contra dones, infància i adolescència creat per la Sindicatura de Barcelona.

 • ASSOCIACIÓ D’ACTORS I DIRECTORS PROFESSIONALS DE CATALUNYA. La principal associació d'intèrprets de Catalunya forma part de la Comissió contra els abusos creada per l’Acadèmia, en el marc de la qual s’elaborarà el protocol i es crearan les eines necessàries per a que aquest sigui d’obligat compliment per les empreses, centres formatius i entitats del sector.

 • DONES VISUALS. Col·laboren amb l'arrencada del departament aportant la seva visió com a entitat aglutinadora de les dones professionals del sector audiovisual a Catalunya.

  

bannerweb candidatesxiii